Pa tuan đin je splet malo poznatih Zapadu kineskih vežbi. On može da bude korisna dopuna trenažnog programa sportista svih profila, ali isto tako i zanimacija običnih smrtnika zaiteresovanih samo za dobro zdravlje i dug život.

Pa tuan đin je plod viševekovnih nastojanja Kineza da otkriju efikasno sredstvo protiv bolesti koje sustižu čoveka sa starošću, kao što su: povišen krvni pritisak, loša probava, zatvor, čir na želudcu, reumatizam, arteroskleroza I slično.

Najstariji preteča tog spleta je zbir vežbi sačinjen još u vreme zaraćenih kraljevina (400-220. s.e.), poznat pod nazivom tao jin. Potvrdu imamo u arheološkom nalazu, na jednoj svilenoj rolni iz period Zapadni Han, pronađenoj početkom sedamdesetih godina 20. veka  u blizini grada Džangšaa u provinciji Hunan. Nakon intezivnog izučavanja crteža i zapisa na tom parčetu svile, kineski naučnici su došli do zaključka da je to, u svetskim razmerama, najstariji dostupni opis fizičkih i disajnih vežbi za unapređenje čovekovog zdravlja.

 

 

 

Prema nekim tumačenjima, pa tuan đin je načinjen već u vreme Tang, a po drugima u eri Sung.

Prevod njegovog imena glasi: “Osmodelni brokat” od pa, što znači “osam”, tuan -  “deo ili odeljak” i đin – “brokat” (teška, zlatnim i srebrnim nitima protkana svila). Neznani kum je ovakvim nazivom želeo da istakne da se ponuđen splet po svojoj delotvornosti na zdravlje čoveka razlikuje od drugih sličnih vežbi iz tog perioda.

Ako je suditi po karaktersitikama pa tuan đina , on s jedne strane predstavlja sponu sa starijim vežbama tipa tao jin i vu čin sji, a s druge preteču mlađeg i danas svetski poznatog stila kineskog karatea zvanog thai đi čuan. Zato nije čudno što su znalci pomenute borilačke veštine u Kini vrlo često i vatreni pobornici pa tuan đina, barem kada je reč o ulozi tih disciplina u očuvanju čovekovog zdravlja ili lečenju pojedinih bolesti….