GIČIN FUNAKOŠI - DOJO KUN I NIJU KUN

 

DOJO KUN je skup osnovnih načela koji su svi učenici izgovarali na kraju svakog treninga. Svrha Dojo Kun-a je podsetiti sve učenike, bez obzira na njihov pojas, da se fizičke, mentalne i duhovne koristi koje proizilaze iz njihovog karate treninga moraju protezati i izvan zidova sale, tj. da svaki učenik mora ova načela učiniti delom svoga svakodnevnog života.

 

Dojo Kun 1) :

HITOTSU! JINKAKU KANSEI NI TSUTOMURU KOTO!

USAVRŠAVAJ SVOJ KARAKTER !

Karakter: Karate je više od same fizičke veštine. Svi početnici, posebno oni mlađi, moraju naučiti važnost izgradnje i usavršavanja svog karaktera kroz disciplinu i ozbiljan trening. Za početnike izgradnja karaktera počinje usavršavanjem tehnike karatea kroz brojna ponavljanja. Borbeni duh postiže se sticanjem samopouzdanja kroz razvijanje dobre tehnike. Vežbanjem se ne stiču samo fizičke veštine nego se izgrađuje i duh, što je veoma važno u rešavanju problema posebno u vreme bolesti, ličnih i poslovnih kriza. Put razvijanja duhovnih vrednosti je dug, ali jednom kada se shvati suština i stekne iskustvo, postiže se unutrašnja snaga i mir i poboljšava kvalitet života.

 

Dojo Kun 2) :

HITOTSU! MAKOTO NO MICHI O MAMORU KOTO!

BUDI VERAN I ODAN!

 

Odanost: Vernost je ukorenjena u samurajskoj tradiciji i širenje je Konfucijevog uticaja na porodične i borilačke veštine. Vernost se ogleda u odnosu prema učitelju (sensei-u) i klubu (dojo-u). Učenik uvek mora biti odan svome učitelju i slediti tradiciju vernosti srednjovekovnih samuraja koji su svojim feudalnim gospodarima bili verni do smrti. Možda to deluje neobično u današnje vreme, ali učenik mora dokazati svoju odanost kroz godine i nerazumno je očekivati da učitelj prenese sve svoje znanje na učenika koji će biti spreman sve napustiti i zbog najmanjeg razloga. Dugogodišnja vernost i odanost učitelju biće nagrađene sticanjem znanja i mudrosti koju će učitelj kroz godine preneti na učenika, a jačanje veze između učitelja i učenika osnova je u procesu učenja.

 

Dojo Kun 3) :

HITOTSU! DORYOKU NO SEICHIN O YASHINAU KOTO!

ULAŽI  ISTINSKI TRUD U STICANJU VEŠTINE !

Napor: Ulagati trud znači potpunu posvećenost i stvaranje obveze neophodne u sticanju savršenstva veštine. Postizanje veštine nije moguće bez velikog truda i odricanja. Ozbiljan i iskren trud učenika učitelj će znati prepoznati i nagraditi time što će više svog vremena posvetiti učeniku koji ulaže istinski napor u sticanju i razvijanju svojih veština.

 

Dojo Kun 4) :

HITOTSU! REIGI O OMONZURU KOTO!

ISKAZUJ POŠTOVANJE PREMA DRUGIMA!

Pravila ponašanja: Poštovanje koje se iskazuje prema drugima važan je deo japanske i okinavljanske kulture i zbog toga to  uobičajeno i u borilačkim veštinama. Sensei Gichin Funakoshi naglašavao je da karate počinje i završava sa pozdravom (REI-em). Govorio je da bez ljubaznosti i poštovanja nema ni dojo-a. To je izraz službene prirode Japanaca koja se može primetiti u tradicionalnom naklonu koji se koristi tokom treninga, a takođe i u kući i na poslu. Dojo pravila ponašanja strogo su definisana - pravilnim naklonom pokazuje se poštovanje u svemu što radiš i svuda gde ideš.

 

Dojo Kun 5) :

HITOTSU! KEKKI NO YU O IMASHIMURU KOTO!

UZDRŽI SE OD NASILNOG PONAŠANJA!

Samokontrola: Obučeni borac je osoba snažnog borbenog duha i velike snage i zbog toga nije u redu da koristi svoju snagu protiv neobučenih osoba. Karate-ka duh je nepobediv i on mora koristiti svoje znanje samo u pravedne svrhe. Pravi borac može izbeći sukob zato jer kontroliše svoja osećanja i poseduje unutrašnji mir i stabilnost. On ne mora testirati svoje sposobnosti na ulici. On pobeđuje bez borbe i neće žaliti,  jer nikoga nije povredio. Uzdržavanje od nasilnog ponašanja teško je objasniti većini zapadnjaka zbog njihove okoline i želje da na takmičarskim turnirima postignu što više u što kraće vreme što je protiv načela karate-do-a i dojo kun-a. Zbog toga je nužno da instruktori stalno podsećaju učenike na važnost dojo kun-a.

 

NIJU KUN

 

U "Karate-do način života" Sensei  Gičin Funakoši utemeljio je i ovih 20 osnovnih pravila koja kombinuju istočnjačku filozofiju i trening Karate-do-a. Razumevanje ovih 20 pravila može se razlikovati u skladu sa shvatanjem Karatea kod svakog pojedinca.

Kao i kod Dojo Kun-a savet učitelja karatea je veoma važan i dragocen u shvatanju Niju Kun-a...

 

- 1. Karate nije samo trening u sali.

- 2. Ne zaboravi da Karate počinje i završava se sa Rei-em (pozdravom).

- 3. U Karateu, nikad ne napadaj prvi.

- 4. Onaj koji trenira Karate mora slediti put pravednosti.

- 5. Prvo moraš poznavati sebe. Tada možeš upoznati druge.

- 6. Duhovni razvoj je najvažniji; tehičke veštine jednostavno dolaze na kraju.

- 7. Moraš osloboditi svoj um.

- 8. Neuspeh proizlazi iz lenjosti.

- 9. Karate je doživotni trening.

- 10. Unesi Karate u sve što radiš.

- 11. Karate je kao vruća voda. Ako je stalno ne podgevaš postaće ponovo hladna.

- 12. Ne razmišljaj da moraš pobediti. Razmišljaj da ne moraš izgubiti.

- 13. Pobeda zavisi od tvoje sposobnosti prepoznavanja protivnikovih slabih tačaka.

- 14. Kreći se u skladu sa svojim protivnikom.

- 15. Gledaj na noge i ruke kao na oštre mačeve.

- 16. Kada napuštaš dom, razmišljaj da te napolju čekaju milioni protivnika.

- 17. Nizak stav za početnike i prirodan stav za napredne učenike.

- 18. Kata je jedno. Ulazak u pravu borbu je nešto sasvim drugo.

- 19. Ne zaboravi: (a) snagu i slabost energije, (b) širenje i skupljanje tela, (c) sporost i brzinu tehnike.

- 20.  Sve vreme razmišljaj.