Tigar ili ovca ???

 

Ponekada se vežbanje karatea može nazvati vežbanjem poput tigra ili vežbanjem poput ovce. Ako vežbaš kao tigar – čvrsta obuka – uvek možeš da vežbaš sa tigrovima. Ostali tigrovi će te prepoznati i moći ćeš da vežbaš sa njima u miru. Oni znaju, kada se dva tigra zaista bore – jedan će umreti od povreda danas, a drugi sutra... Oba će umreti, tako da ne moraju ništa da dokazuju...

Ako treniraš kao ovca – bez kontakta i vežbe sa partnerom – onda možeš da treniraš samo sa ovcama.

Tigar može da trenira i sa tigrovima i sa ovcama. Samo mora da bude pažljiv da ih ne povredi. Ovca ne može da  vežba sa tigrovima. Ovca se jako uplaši kada vidi tigrove i misli da će joj način njihovog vežbanja izazvati rak. Ovca na treninzima sa tigrovima jedino može biti pojedena.

Ponekad, primetite ovcu koja vidi pravu istinu u vežbanju tigrova i to je promeni. U stvarnosti, to je u stvari bio tigar u ovčijem runu, koji je čekao da bude oslobođen.

Posmatraj kako ljudi vežbaju. Pogledaj šta rade i kako se ponašaju. Tigar može biti poput mačeta, ali ipak opasan iako je prijateljski raspoložen. Oni su mirni, tihi i sve prate. Slušaju i gledaju. Oni znaju ko su i ne moraju ništa dokazivati – žive u miru.

Ovca sa druge strane, pravi buku i galamu, traži da je čuju. Ovce trče okolo i izgleda da žude za pažnjom. Lako se povređuju i plaše. Stalno su u grupi zbog sopstvene zaštite. Kada se opasnost približava, ovca se uvek okreće ka grupi i traži zaštitu, jer ne može sama da se odbrani. Ovce su lak plen za tigrove – bilo da je jedna ili više ovaca...

Ovca je uvek ovca...

 

Ryuko Tomoyose, 10. Dan