(Miyamoto Musashi  - 1584? - 1645 )

Bio je slavni japanski mačevalac rođen u provinciji Harima kao Shinmen Takezo.

Prvog protivnika je pobedio kada mu je bilo samo 13 godina. Nakon toga je usledila  i borba sa slavnim majstorom borilačkih veština Akiyamom iz provincije Tajima, iz koje je Musashi takođe izašao kao pobednik.

1600. godine, Musashi putuje u Kyoto.

Taj period Musashijevog života, obeležila je legendarna bitka sa mačevaocima iz tada čuvene škole Yoshioka, koje je Musashi, potpuno sam, uspeo da pobedi. Na vrhuncu borbe, Musashi koristi dva mača, što je zvanično prvi put u istoriji mačevanja naveden primer korišćenja dva mača u borbi, u isto vreme.

U autobiografskim spisima, Musashi je napisao da je učestvovao u preko 60 borbi, bez i jednog poraza.

Odlazio je u šumu po najvećim olujama i sa 2 mača se borio sa granama koje je vetar povijao.

Musashi je takođe zapamćen po smrtonosnoj tehnici mačevanja bambusovim mačem.

U romanu “Musashi”, koji je napisao Yoshikawa Eiji, opisana je legendarna borba Musashija i Sasaki Kojiroa, još jednog slavnog japanskog mačevaoca. Po ovoj knjizi 60-tih godina prošlog veka napravljen je i film "Samuraj".

Priča kaze da je Musashi u borbu otišao čamcem i da je, dok je putovao na ostrvo, od velike grane izrezao drveni mač sa kojim se borio, i kojim je pobedio Kojiroa.

Musashi je posle legendarne borbe sa Kojirom, život u potpunosti posvetio usavršavanju tehnike mačevanja, slikanju i duborezu.

Iz tog perioda datiraju i njegovi slikarski radovi, uglavnom autoportreti i pejsaži.

1640. Musashi počinje rad na svojoj knjizi “Gorin No Sho” što u prevodu znači “Pet Prstenova”.