„Kada neko poznaje neprijatelja i poznaje sebe, neće biti u opasnosti ni u stotinu bitaka. Ako neko ne poznaje neprijatelja, a poznaje sebe, šanse za pobedu ili poraz su jednake. Ako neko ne poznaje ni sebe ni neprijatelja, svaka bitka će sigurno biti izgubljena“.

(Sun Cu, iz knjige „Umetnost Ratovanja“)

 

 

Od davnina, ovaj čuveni citat kruži među onima koji vežbaju borilačke veštine. U našim   nastojanjima, mi poznajemo svoje omiljene tehnike i svoje slabe tačke.  Ali u borbi, moramo ne samo da budemo svesni svoje snage i slabosti, nego i da razumemo protivnikove. Tada, čak i u stotinu sukoba, opasnost je svedena na minimum. Ako poznajemo sebe, ali ne poznajemo protivnika, pobeda ili poraz zavise od šansi. Ali ulaziti u borbu bez poznavanja i sebe i svog protivnika, liči na ubadanje bodežom u nešto, ili na borenje naslepo – i svaka akcija dovodi u opasnost.

Oni koji vežbaju karate treba da budu u potpunosti svesni svojih sopstvenih snaga i slabosti, i da nikada ne budu obmanuti, ili zaslepljeni preteranom samouverenošću. Tada će moći da hladno i oprezno pristupe snagama i slabostima svojih suparnika, i da osmisle idealnu strategiju.

 

G. Funakoši